Burn-out: vanuit een diep dal weer omhooggeklommen...!

Burn-out: vanuit een diep dal weer omhooggeklommen…!

In de podcast van By Jeane interview ik een succesvolle psychologe, Marleen de Groot. Zij vertelt openhartig hoe zij in een burn-out raakte en zichzelf aan het kwijtraken was. Een burn-out was in haar geval het gevolg van langdurige burn-outklachten in een periode van stress en (over)- spanning. Hierdoor kun je hinder ondervinden van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je kunt je dan letterlijk ‘opgebrand’ voelen. Een burn-out hoeft niet alleen een psychisch probleem te zijn, (Burn-out: herken de symptomen en oorzaken | Psyned). Zo legt Marleen uit wat voor haar een burn-out inhield en hoe zij hier een positieve wending aangeeft.

Marleen: Mijn eigenwaarde hing af van de prestaties die ik leverde óf in mijn leven tijdens mijn carrière had behaald. Wie was ik nu eigenlijk zonder al die prestaties? Ik ben altijd heel ambitieus geweest en legde de lat erg hoog. Wanneer ik mijn doel had bereikt, merkte ik dat iemand anders in mijn omgeving alweer veel verder was”.  

Voor haar resulteerde dit in een bepaalde innerlijke druk: maar ook de werkdruk in de jeugdzorg speelde hierbij een belangrijke rol. Met name de verwachtingen die zij van haar omgeving ondervond en de continue tijdsdruk die zij zichzelf oplegde. Vanaf jonge leeftijd is zij opgegroeid met het streven naar dat het altijd beter kan. Helaas leven we in een maatschappij waarbij je als persoon wordt gecomplimenteerd op grond van de prestaties die je levert alleen als je succesvol bent! Is er sprake van een mogelijke “fout” dan word je in de maatschappij hier onmiddellijk op afgerekend. Is de mensheid dan zo verhard? 

Marleen: “Wie was ik nu eigenlijk zonder die prestaties? Kon ik nog van mezelf houden op het moment dat ik niet naar het hoogst haalbare streefde? Als ik eerlijk deze vraag zou willen beantwoorden, dan was het antwoord: nee”. Dit was confronterend zeg! 

Op dit moment wordt ze gelukkig van innerlijke vrijheid. De vrijheid om haar werkdagen naar eigen inzicht en onder haar eigen voorwaarden te mogen indelen. Het is dan wel van belang dat je voor jezelf weet wat die voorwaarden precies inhouden. 

Ooit veronderstelde zij dat ze aan haar droombaan begon. Uiteindelijk vroeg zij zich af: “is dit het nu waar ik de afgelopen jaren naartoe had gewerkt? Ik had me het werkende leven heel anders voorgesteld. Ik twijfelde of ik mijn baan nog wel leuk vond, maar ik wist ook niet zo goed wat ik anders zou moeten gaan doen.  

Marleen: “Ja dat nekte mij opgegeven moment en toen raakte ik geleidelijk in een burnout, (Wat gebeurt er in de hersenen bij een burn-out? » Charlotte Labee). Zij was gestrest. Dit had volgens haar ook te maken met dat zij perfectionist was en een stresskip is. Ze geeft toe dat zij in die periode zichzelf heeft verwaarloosd. De levensvragen die haar onder meer bezighielden waren: Wat vind ik nu eigenlijk belangrijk? Wat vind ik leuk? Waar word ik gelukkig van? Uiteindelijk heeft zij de keuze gemaakt om haar eigen onderneming te gaan starten. Ik focus mij met name op de generatie millennials: dat zijn echt mensen tussen de 25-35 jaar. Deze doelgroep ervaart namelijk heel veel stress door het werk. Het is zo dat we op dit moment leven in een maatschappij waar ambitie een grote rol speelt”. 

Hierbij heeft zij het gevoel dat er vaak alleen nog maar meer, en nog meer gestreefd wordt naar het succes. Vaak blijft het geluk op een of andere manier uit of ervaren we dat niet op een bepaalde manier. Mijn generatiegenoten streven naar meer geluk in hun leven, maar ook hoe ze relaxter In het leven kunnen staan en tevreden kunnen zijn met zichzelf en hetgeen wat ze inmiddels hebben bereikt. Nu geniet zij van de kleine geluksmomentjes, omdat we altijd veel te gefocust zijn op waar we naartoe willen vergeten we met elkaar in het nu te leven, want het leven is nu en niet gisteren of morgen. Bovendien geeft zij aan waar ze nu in het leven staat. Waarom voor haar het belangrijk is dat ultrazachte lingerie comfortabel en prettig moet zitten, Elegance Bralette – By Jeane.

Marleen biedt psychologische zorg uit liefde en heeft als uitgangspunt om de drempel zo laag mogelijk te houden, zodat het voor Iedereen toegankelijk is. Marleen maakt op een positieve en prettige manier verbinding met jou of je nu een bekende vrouw of onbekende vrouw bent. Iedereen wordt op dezelfde manier behandeld. Bovendien is haar aanpak persoonlijk en betrokken. Labels zijn niet van deze tijd vindt Marleen en is geen prettige vorm van benaderen. Psychisch lijden verschilt bij iedereen.  

Nu te beluisteren als podcast op deze website of op andere kanalen zoals Spotify of als videopodcast.

Videopodcast

Podcast

Reacties

1 thought on “Burn-out: vanuit een diep dal weer omhooggeklommen…!”

  1. Gaiane Abrahamian

    Ik zie inderdaad ook mensen worstelen om naar een psycholoog te gaan hoewel dat nu minder wordt.
    Genieten van kleine dingen heel herkenbaar. Een mooi gesprek. Fijn, Marleen dat je je inzet voor millennials.

    Wat mij blijft triggeren is dat wij vinden dat we in Nederland last hebben van perfectionisme en dat prestatiedruk. Uit mijn onderzoek komt dat niet naar voren. Het onderzoek waar ik Nederland als vertegenwoordiger van het Westen vergelijk met Armenië, als vertegenwoordiger van Oosten.

    Het blijft een boeiend onderwerp: burn-out

Comments are closed.

The rating of byjeane.com at WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 61 reviews.
Open chat
1
Hello, how can we help you?